شبکه ها از لحاظ نحوه اداره کردن دو نوع هستند:
1. Peer to Peer
2. Client/Server
Peer to Peer:
در شبکه های Peer to Peer، هیچ نودی به عنوان Server در نظر گرفته نشده و همه ی نودها می توانند هم نقش Server را بازی کنند و هم نقش Client را.
معمولا در شبکه های کوچکی که کمتر از 10 نود دارند و بیشتر در شرایطی که امنیت شبکه مطرح نمی باشد از Peer to Peer استفاده می شود، در این نوع از شبکه، مدیریت فایل ها و امنیت هر نود به عهده ی کاربر آن نود می باشد!
Client/Server:
اما زمانی که تعداد نودها افزایش پیدا می کند دیگر نمی توان به Peer to Peer بسنده کرده و می بایست برای افزایش امنیت و پایداری شبکه و استفاده از امکانات بیشتر به Client/Server رو بیاوریم!
در شبکه های Client/Server، می بایست یکی از نودها را به عنوان Server انتخاب کنیم تا از آن طریق خدماتی به سایر نودها ارائه داده و میزان دسترسی هر کاربر به اطلاعات موجود روی شبکه را تعیین نماییم.
Server، سرویس دهنده است و سایر نودهای موجود بر شبکه، سرویس گیرنده یا Client هستند.
به کارکردن با Server علاقه دارید؟
کاربر ِنودی که به عنوان Server در نظر گرفته شده است را مدیر شبکه یا Administrator گویند، کسانی که علاقه مند به کار با سرور و مدیریت شبکه هستند بعد از گذراندن ِ دوره ی +Network به دوره ی مهندسی شبکه ی شرکت مایکروسافت با عنوان ِ MCITP روی می آورند.
یعنی اگر یکی از نودها بخواد اطلاعاتی رو به دیگری بفرسته اول باید بفرسته به سرور تا بعد سرور بفرسته به نود مورد نظر؟
نه، تصور اشتباهی کردید!
تصحیح میکنم جملتون رو:
اگر یکی از نودها بخواد اطلاعاتی رو به دیگری بفرسته اول باید بفرسته به سوئیچ تا بعد سوئیچ بفرسته به نود مورد نظر...
سرور خودش هم اطلاعات میفرسته و هم دریافت میکنه، یک کامپیوتر که یه کاربر به عنوان مدیر شبکه میشینه پشتش و ضمن سرویس دهی بقیه رو کنترل میکنه!
مثال خیلی ساده:
تنظیم ساعت کل نودها رو انجام میده و کاری میکنه که کاربران سایر نودها نتونن ساعت سیستمشون رو تغییر بدن!
این یک مثال از ایجاد محدودیت در دسترسی سایر کاربرها بود!
پیروز و پایدار باشید!